Informasjon til medlemmer – Status for hovedbanen – Oppdatering om baneforhold m.mer

Status for golfbanen

2020 har vært et fantastisk år for golfen i hele vårt land. Det meldes om flere medlemmer, flere spilte runder m.mer.

Vi er pr d.d 1218 medlemmer – Vi har hatt over 100 stk på VTG kurs i år.

Her er noen av våre tall over spilte runder:

 

År Antall registrerte runder pr 30 september Økning i % fra fjorår
2020 26940 62,32%
2019 16596 31,12%
2018 12657 4,43%
2017 12120  

 

Vi har til tider opplevd varierende kvalitet på greenene våre gjennom sesongen – Vi burde vært mye flinkere til å informere og kommunisere om dette ut til dere medlemmer, og vi skal bli flinkere til dette.

Vi åpnet hovedbanen 3 Januar, sett i etterpåklokskapens navn var nok dette litt vel tidlig. Samtidig er vi i et marked hvor andre golfbaner rundt oss åpner når muligheten byr seg og vi føler at litt for ofte at vi «må henge» på når det skjer. Klok av skade burde vi ventet litt, det ble mye mennesker og mange tråkk litt vel tidlig for gresset og greenene våre. Vi så tidlig at greenene trengte omsorg etter Jan / feb perioden, og når COVID 19 traff for fullt og banen ble stengt valgte vi å snu oss rundt å reså alle greenene som et tiltak, banen ble så åpnet for spill ikke mange dagene etter dette, mens det mest ideelle hadde vært at frøet fikk etablert seg uten tråkk en del dager til.
Vi så i løpet av Mai måned utviklingen av resåingen enkelte steder, men dessverre var det også steder hvor vi så at tiltaket ikke hadde hjulpet særlig.

Green 6 og 7 isolert sett er skogen et stort problem. En bjørk vokser 50 cm i året, og for hvert år har det blitt mer og mer skygge. Vi har nå sendt søknad til kommunen og håper å kunne felle det som trengs av trær der i løpet av vinteren slik at greenene får sol og den næringen som de trenger for en god, jevn og stabil vekst.

Greenene har flere steder hatt «tørkeflekker». Flekkene skyldes i hovedsak feilkonstruksjon fra byggingen av greenene, men blir mer og mer synlig for hvert år. Vi går nå i vårt tiende år av drift på greenene og dessverre har disse flekkene til tider gjort at vi ikke har turt å klippe greenene så lavt vi ønsker. Vi har funnet en løsning som vi mener kan hjelpe oss, det er noe som heter vetemiddel. Det er en kostbar løsning, men høyst nødvendig at vi bruker mer av i årene som kommer. Produktet vi skal bruke heter Magnum + Revolution og hjelper til å holde på vannet i tørkeperioder samt slippe det gjennom i våte perioder. Greenen på hull 10 er et eksempel på green som er blitt behandlet med Revolution de siste årene og har økt i kvalitet.

Feilen er at profilen i greenene ikke er lik. Ønskelig er at den skal være stabilt ca 25 cm. Hos oss varierer det fra 20 til 56 cm som er det meste vi har målt.

I starten av August prøvde vi med et middel som heter «Blackout» for å tørke ut algene over 2 perioder. Det ble først sprøytet før vi ventet 10-12 dager på resultat. Begge disse forsøkene ga ingen eller lite effekt. Da valgte vi å reså de tørre områdene på nytt for ca 3 uker siden med duk og har hatt en god utvikling siden det.

Green 7 vil bli resådd og lagt under duk i sin helhet.

Vekst på over 60% spiller selvsagt også inn, vi var forberedt på vekst men ikke i det omfanget som kom. Det er økt slitasje på spilleflater som igjen stiller større krav til vedlikehold. Vi opplever dette sammen med en hverdag hvor klipping tar vesentlig lenger tid enn hva det gjorde før, fordi man møter på flere spillere.

Gjennom denne sesongen og de siste sesongene har vi jobbet mye med å forenkle banen og spilleopplevelsen. Sett i etterkant kanskje i overkant mye i 2020, da vi skulle lagt mer tid på vedlikehold. Så er det gledelig å både se, høre og oppleve at mange av våre medlemmer og gjester opplever en annen golfbane som er mer vennlig enn hva som var tidligere. Rundetider har gått ned, mindre leting og mer positive golfopplevelser.

Når det gjelder resten av banen så er vi stolt av hvordan denne fremstår. Vi forstår at vi måles i all hovedsak på greener, men det er viktig for oss å nevne dette i helheten. Fairways har vært utrolig bra. Sammen med klubbens flinke dugnadskompani legger vi på ca 60 tonn med sand hver høst, dette gir resultater sammen med vanlig vedlikehold som klipping og gjødsling.

Roughen som er resådd for å øke gresskvalitet de siste 2 årene er frodigere, grønnere og bedre å spille fra. Greenområder med fringe er i ferd med å få god gresskvalitet og flere og flere spennende run off områder.

Når det gjelder baneendringer har vi 2020 gjort følgende tiltak, mange av de sammen med klubbens dugnadskompani.

  • Klippet ned vesentlig mer av «høyrough/svingelrough» generelt
  • Ryddet høyresiden av hull 11 for trær m.mer
  • Etablert gress og lagt vann i rør venstre side ved green 18
  • Ryddet venstre side av hull 8 og fått frem et gammelt steingjerde langs venstresiden
  • Planer,sådd og etablert gress på høyre side av FW hull 12
  • Fjernet en del siv i vann, men dessverre ikke så mye som vi ønsket i vinter pga at det ikke var kaldt nok for å kjøre med gravemaskin og henger frem og tilbake.
  • Etablert større tee på hull 13 – Slik at 55 kan stå fremme på 100 meter.
  • Etablert 2 nye teesteder oppbygd av stein på hull 8 og 10
  • Fjernet en del «oinker» – Dette slik at vi kan klippe med slepeaggregat andre steder.
  • Klippet roughen lavere med slepeaggregat ( klippeaggregat som går etter traktoren)

I all hovedsak går mange av endringene på å gjøre banen mer spillbar for alle typer spillere. Vi har fått mange tilbakemeldinger, og de aller fleste er gode. Vi opplever rundetider som er lavere enn tidligere men bakgrunn i bl.a mindre leting. Vi skal fortsette å utvikle greenområdene våre, greenene skal være jevne og raske. Vi ønsker også til slutt å legge til at det er gledelig for oss som jobber på anlegget å se at flere og flere begynner å flyte seg fremover på teestedene. Golf skal være gøy, og har ikke et opphav om å være en idrett som er vanskeligst mulig. Vi skal fortsette å gjøre vår del av jobben for at banen oppleves spillbar for alle typer spillere enten det er fra 6300 meter eller 3600.