Hvilket utslagssted skal jeg spille fra?

Må alle spille fra ”Tee 55” på Gamle Fredrikstad GK fordi at de aller fleste herrene spiller fra dette utslagsstedet ? Eller må alle damene spille fra ”Tee 46”?

Svaret er et ubetinget nei!

 Av Lars Otto Bjørnland

Golf skal være gøy! Det skal være sosialt og et unikt handicapsystem gjør at alle kan konkurrere mot hverandre – uavhengig av hvilket utslagssted det spilles fra. Spillestyrken og kvalifikasjonene er høyst ulik blant en klubbs medlemmer.

Elitespillere kan ha en bestemt oppfatning av banen og hvilke utfordringer man står overfor. Middelhandicappere og ferske golfspillere kan ha et helt annet syn på hva som er de store problemområdene og vanskelighetene. Slik har det alltid vært. Like fullt skal en hver klubb etterstrebe å sette opp en bane som tilfredsstiller spillere på alle nivåer – noe som kan være særs vanskelig og i noen tilfeller helt umulig.

Kanskje en hver spiller bør gå litt i seg selv og stille spørsmålet: Hvilket utslagssted passer best for meg? Alle golfbaner har fra minimum to og opptil fem-seks utslagssteder. ”Slopetabellen” som finnes på alle golfbaner på fastlands-Europa gjør at man spille en handicaptellende runde uansett hvilket utslagssted som velges.

I USA har det i stor grad blitt fokusert hvilket utslagssted den enkelte bør spille fra: ”Don´t Play Tees that are Too Tough for Your Game”. En ting å huske på er at mange amatørgolfere (spesielt herrer) spiller fra et utslagssted som er for langt bak. Selv med en liten slice ender ballen ut i skogen eller ut i den seige roughen. Ikke vær en av disse spillerne – det er ingen skam eller flaut å spille fra et utslagssted som passer ditt spill.

For noen år siden tok The PGA of America (PGA) og the United States Golf Association (USGA) initiativet til å få golfspillere til å spille fra det utslagsstedet som passet den enkelte. ”TEE IT FORWARD” het prosjektet.

President Allen Wronowski i PGA sa følgende i klartekst:

”Flytt ganske enkelt utslagsstedene fremover. Det kan gjøre golfspillet mye morsommere for millioner av golfere. Vi tror at ved å spille fra et utslagssted lenger frem vil spilleren få en helt ny og spennende opplevelse og glede ved å spille golf. Da vil lysten til å fortsette eller å komme tilbake bli mye sterkere”

Det er den enkelte spillers nivå og spillestyrke som bør være avgjørende for hvilket utslagssted som skal benyttes.

Dersom du som spiller i mange tilfeller må bruke en hybrid eller rescue-kølle for å komme inn på et par 4 hull – da bør man virkelig overveie om man skal flytte frem et utslagssted. Det er mye morsommere å spille golf hvis man opplever å kunne slå et 6er- eller 7er-jern inn på green. Og ikke aller minst: Det blir færre ”lost balls”, mindre letetid og spillet vil gå raskere. En golfrunde bør ikke ta mer en maksimum fire og en halv time!

Hvordan finne ut hvilket utslagssted som passer best:

I USA har man en enkel formel som anbefales. Du slår en del baller med 5er-jernet. Du finner ut gjennomsnittslengden på slagene (her må man være ærlig mot seg selv). Et eksempel: Slår du 150 m med 5er-jern i snitt (da er du ingen dårlig golfspiller) så ganger du 150 med 36.  Svaret er 5400. Da skal du spille fra et utslagssted som har en samlet banelengde på rundt 5400 meter.

PGA og USGA har også laget en ”guideline” i felleskap som bygger på slag (gjennomsnittslengde) slått med driveren. Den bygger på yards, men kan like godt brukes i meter:

Slaglengde:  Anbefalt banelengde 18 hull:

275 m             6700 – 6900 m

250 m             6200 – 6400 m

225 m             5800 – 6000 m

200 m             5200 – 5400 m

175 m             4400 – 4600 m

150 m             3500 – 3700 m

125 m             2800 – 3000 m

100 m             2100 – 2300 m

Kanskje dette har gitt oss noe å tenke på? Velg et utslagssted som passer deg? Skap en positiv golfopplevelse på ditt nivå. Det er ingen skam å spille fra ”Tee 47” eller ”Tee 54”. Legenden Jack Nicklaus med 18 Major-seire og 73 seire på PGA-touren er en stor tilhenger av at spillere skal velge rett utslagssted og som passer den enkelte best: ”Altfor mange golfere ønsker å gape over altfor mye av golfbanen. Resultatet blir at scorekortet blir en ren lidelse og den totale gleden fraværende”.